Siirry sisältöön

Varaudu punkin puremaan ja tule meille punkkirokotukseen

Puutiaisaivokuume eli TBE (tick bone encephlatis) on punkkien pureman välityksellä leviävä virustauti. Virusta kantavia punkkeja esiintyy etenkin rannikkoseuduilla, joiden punkeista noin 1-2 % kantaa virusta. Punkit ovat kuitenkin levinneet viimeisten vuosien aikana sisämaahankin, ja niihin voi törmätä tänä päivänä lähes koko Suomessa.

Tauti voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisen aivotulehduksen sekä pitkäkestoisia ja pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivotulehdus on vakava sairaus.  TBE:tä vastaan on kuitenkin olemassa rokote, jota suositellaan kaikille riskialueilla enemmän aikaansa viettäville, niin lapsille kuin aikuisille.

Punkkirokotuks antaa tutkitusti tehokkaan suojan puutiaisaivokuumeatta vastaan. Rokotetta suositellaan kaikille riskialueilla aikaansa viettäville, ja se voidaan antaa ensimmäisestä ikävuodesta eteenpäin. Perusrokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta, jonka jälkeen tehosteannoksia otetaan muutaman vuoden välein. Täysi rokotussuoja estää puutiaisaivokuumeen jopa 99-prosenttisesti. Akuutin taudin lisäksi punkkirokotus auttaa ehkäisemään TBE:n aiheuttamia pitkäaikaisia hermostollisia ongelmia, kuten muistin ja keskittymiskyvyn häiriöitä.

Meille voit tulla punkkirokotuksiin sekä itsemaksavana että työterveyshuollon asiakkaana. Meille voi tulla rokotukseen vaikka koko perheen voimin – näin varmistat, että kaikkien läheistesi tehosterokoteaikataulu on mahdollisimman samanlainen. Rokotustiedot kirjaamme aina viivästyksettä OmaKantaan.  Palvelemme Kotkan Työterveyden toimipisteissämme Kotkassa ja Haminassa.

Punkkirokotus 55 € / rokotuskerta

Katso tarkemmat osoitetiedot toimipisteisiimme.

Ajanvaraus onnistuu kätevästi joko verkossa tai puhelimitse. Kerromme mielellämme lisää palveluistamme ja autamme sinua valitsemaan omaa hyvinvointiasi parhaiten tukevat palvelut! Huom! Emme veloita toimistomaksua.

 

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on puutiaisaivokuume (TBE)?
Puutiaisaivotulehdus on punkkien levittämä virustauti, jonka toiset nimet ovat TBE (tick bone encephlatis) ja puutiaisaivokuume. Suomen riskialueilla virusta kantaa noin 1-2 %.
Mitä oireita puutiaisaivokuume aiheuttaa?
TBE:n oireita ovat muun muassa kuumeilu ja paha olo. Jos tauti kehittyy varsinaiseksi aivotulehdukseksi, kuuluu oireisiin lisäksi esimerkiksi päänsärky, niskajäykkyys ja mahdolliset neurologiset oireet. Aivokuumeeseen sairastuneille jää usein pitkäkestoisia tai pysyviä keskushermosto-oireita, kuten muisti- ja keskittymisvaikeuksia ja lihasheikkouksia.
Voiko puutiaisaivokuumeeseen kuolla?
Puutiaisaivokuume voi hoitamattomana aiheuttaa kuoleman, mutta kuolleisuus on pientä, alle 1 % sairastuneista.
Miten puutiaisaivokuumelta voi suojautua?
Punkkien puremilta tulee suojautua riskialueilla liikuttaessa, sillä punkit levittävät myös borrelioosia, johon ei ole rokotetta. Puutiaisaivokuumetta vastaan on kehitetty tehokas ja turvallinen rokote, joka antaa 99 % suojan TBE:tä vastaan.
Kenelle punkkirokote (TBE-rokote) voidaan antaa?
Rokotus voidaan sekä lapsille että aikuisille, aina ensimmäisestä ikävuodesta lähtien.
Ovatko punkkirokotteet turvallisia?
Punkkirokote, eli TBE-rokote, on turvallinen, ja sitä on käytetty jo pitkään. Mahdolliset haittavaikutukset ovat useimmiten lieviä ja ohimeneviä.
Kuinka monta punkkirokotusta minun pitää ottaa?
Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta vuoden sisällä. Altistumisriskin jatkuessa tehosteannoksia otetaan erillisen aikataulun mukaisesti.